Dhe në parantezë, e reja më e fundit për futbollin është ajo çka ka shkruar Fadil Hoxha në librin e tij të kujtimeve, kur flet për vitet e tij në konviktin “Malet tona” të Shkodrës. Shkruan Fadil Hoxha: “…Në konvikt ka pasur futbollistë të mirë: Riza Lushta, Mazllum Xërxa, Skender Gjinali, Naim Kryeziu…”. Deri më sot këtë askush nuk e ka ditur. Është një lloj përmbysjeje e hollësive historike, sidomos për më të mëdhenjtë tanë, Lushtën e Kryeziun, për të cilët deri më sot dinim se e kanë filluar futbollin vetëm në Tiranë. Dhe kurrë nuk ma kishte marrë mendja se prej udhëheqësit apo figurës më të madhe të Kosovës së periudhës, e pakta deri andej nga 1988- ta, po dhe të nënpresidentit të Jugosllavisë Fadil Hoxha, do të më dilte ky përcaktim dhe kjo e dhënë historike për katër futbollistët më të famshëm të Kosovës së para e gjatë Luftës së Dytë Botërore – personazhe të spikatura të shkrimeve e librave të mi.
Për hir të së vërtetës historike duhet thënë se formacionet e Kosovës në këto ndeshje janë të mbushura me futbollistë të kombësive të tjera që jetonin në Kosovë. Dihet, pas Brioneve Kosova kishte fituar jo pak, por “pushtimi” jugosllav ende vazhdonte. Historia do të përmbysej edhe për gjeopolitikën e futbollit po pas rënies së Murit të Berlinit. Në Europë për Kosovën më vonë se të gjithë të tjerët.
Pata menduar: “Mos është një afërm i ngushtë i tij futbollisti Mazllum Xërxa”, për të cilin teksa e studioja në foton ku ai ka dalë me kostum civil me Vllazninë në Prizren, para ndeshjes së vitit 1942, më ngjasonte jo pak me Bekim Fehmiun, saqë për një çast më dukej se mund të ishte daja i aktorit të madh? E për Xërxën më kishte folur miku im dhe i familjes, i paharrueshmi prof.
Por siç kemi shkruar me kohë, në prag të ndeshjes Jugosllavia – Shqipëria 4-0 të 12 nëntorit 1967, në Prishtinë është zhvilluar ndeshja më e paprecedentë që mund të mendohet, ajo Jugosllavia – Kosova, një 3-3 spektakolar. E këtu nuk do të zgjatemi. Por kolegu i Kosovës, Azem Brovina – radiokronisti i madh, në librin e tij “1282 transmetime e komente në ‘RTP’ & ‘RTK’” na ka befasuar kur na njeh suksesin e Përfaqësueses së Kosovës në Turneun Futbollistik “Vllazërim – Bashkim” më 1975: Kosova – Mali i Zi 2-0, Kosova – Bosnjë Hercegovina 2-1, Kosova – Sllovenia 2-0 dhe ndeshja finale Kosova – Maqedonia 1-0. Kur më parë Mali i Zi kishte eliminuar 2-0 Serbinë, Sllovenia 3-1 Kroacinë dhe Maqedonia 3-0 Vojvodinën. Me përjashtim të Vojvodinës – sot të gjitha janë shtete të pavarura që me kombëtaret e tyre marrin pjesë rregullisht në Kampionatet e Europës dhe të botës.
Portokallinjet e rinj Lindon Emërllahu dhe Ermir Abazi, denjësisht kanë përfaqësuar klubin suharekas duke fituar turneun internacional të zhvilluar në kryeqytetin italian, Romë, “Roma Caput Mundi”. Kosova: L. Avdyli, V. Azemi, H. Salihu, V. Hyseni, M. Avdyli, L Behrami, J. Miftari, A. Ajdini e Dh. Zhuri, Ismajli e Tahiri, luajtën: Sinani, Gërxhaliu, L. Marmullaku,, Dushi, Abazi, Shala, Talla, L. Emerllahu, Ibrahimi.
Është 14 maj i vitit 1967. Ora 17. 00. Stadiumi ‘Qemal Stafa’. Të dy përfaqësueset janë rreshtuar në mesin e fushës… Dëgjohen tingujt e himnit kombëtar… Emocionet nuk kanë fund as të ndalur. Sytë e Ramadanit vezullojnë nga mburrja dhe gëzimi. Është hera e parë që qëndrojmë gatitu para flamurit tonë…”.
Dhe i cili së bashku me shokët e tij kishte themeluar në Tiranë Kosovën e futbollit më 1942-shin. Si në një fatalitet të politikës sa sportive aq edhe josportive, mû këtij Ramadan Vraniqi do t’i takonte të ishte njëri prej kryesuesve të delegacionit të Jugollavisë në Lojërat Olimpike të Romës më 1960 ku ekipi jugosllav i futbollit me Jusuf, Galic, Kostic Soskic, Takac me shokë, fitoi titullin e Kampionit Olimpik. Shtatë vjet më vonë Ramadan Vraniqi do të jetë pjesë e kreut drejtues të Jugosllavisë së Rajko Miticit në ndeshjen e saj me Shqipërinë, 0-2 më 1967 në Tiranë. I ndodhte kjo një njeriu, një shqiptari të Kosovës, një ish-futbollisti po dhe kryetari të Federatës së Futbollit të Kosovës, i cili 25 vjet më parë me shokët e tij kishte themeluar Përfaqësuesen e Kosovës po në këtë Tiranë, vetëm treqind metra më larg prej këtij stadiumi, aty, te fusha e Shallvares. Ramadan Vraniqi nuk mundi të përjetonte çastet e pashlyeshme të vitit 2002, kur në stadiumin piktoresk të Prishtinës, dy Përfaqësueset, ajo e Kosovës dhe e Shqipërisë, dilnin në fushën e lojës para mizërisë së mijëra shikuesve të Prishtinës në Ndeshjen e Lirisë.
Kosova përballet me Slloveninë Dueli mes Kosovës dhe Sllovenisë vjen drejtpërdrejt në Radio Televizionin e Kosovës (RTK). Kosova U19 fillon ndaj Bullgarisë. Tashmë është zyrtarizuar orari i ...
Edhe kjo hyn në historinë e kohës. Pritja është bërë ditën e nesërme të ndeshjes, 30 nëntor 1942. Skuadrat të prira nga Kryetari V. K. P. SH., Këshilltari Epror, Vasil Alarupi, paraqiten te Jacomoni, ku janë të pranishëm edhe kryeministri Mustafa Merlika Kruja, Ministri i Tokave të Lirueme, Ekrem bej Vlora, Këshilltari i Përhershëm i Partisë Fashiste Shqiptare, Lugini, z,. Bllaca e z. Fortuzi. Më pas dreka e dhënë për të dyja skuadrat nga Bashkia e Tiranës në prani të Ministrit të Tokave të Lirueme, Ekrem bej Vlora, organizatori kryesor i këtij themelimi. Nuk ka dyshim se në skenë dhe në prapaskenë ishte pushtuesi fashist, tejet i aftë për ta shfrytëzuar këtë përvjetor për synimet e tij.
Historiku – Kosova Handball Federation Delegacioni kosovar, i cili i ndiqte punimet drejtpërdrejt u udhëzua ta U19 në konkurrencën e femrave, çka do të thotë se hendbolli kosovarë dhe FHK-ja e ...
Po nga ana tjetër, shqiptarët dinë ta shfrytëzojnë edhe ata gjithçka për afshin e atdhetarisë së zemrës së tyre. Mjafton të përimtosh programin e radio “Tiranës” së 28 nëntorit 1942: “Ora 7. 05: Këngë atdhetare; 8. 15: Këngë popullore;12. 30: Këngë atdhetare; 12. 45: Këngë popullore; 13. 45: Orkestra popullore; 17. 00: Vargje atdhetare; 19. 20: Këngë nga malet shqiptare; 23. 00: Këngë atdhetare”. Ndërkaq, nga vështrimi i historisë së gazetarisë së folur, radio “Tirana” vendos padyshim një rekord që i bën nder në Europë. Brenda një dite të vetme, atë 28 nëntor 1942, ajo ka pasur katër transmetime të drejtpërdrejta: “12.
Kosova U19 Sllovenia U19 transmetim i drejtpërdrejtë 14 Kosova U19 Sllovenia U19 transmetim i drejtpërdrejtë 14 nëntor 2023 Kosova U19 në ndeshjen vendimtare pëson ndaj Sllovenisë. Avatar photo RajoniPress 18:46, ...
E mandej një prej sa e sa mësuesve që dërgoi ministri Ernest Koliqi në Kosovë, por dhe një nga veprimtarët e këtij kampionati mbarëkombëtar, datuar 1942. E vështroja Ramadan Vraniqin e ri me kostumin sportiv së bashku me mësuesin e tij të sipërpërmendur në një fotografi ku ishin gjashtë nxënësit Hasan Kaleshi, Xheladin Softa, Fuad Grapci, Ramadan Vraniqi, Hamit Thaçi dhe Nijazi Deva. Gjithë mjegullën më në fund do të ma qartësonte vite më parë familja e Veli Vraniqit, më saktë, bija e tij, studentja Lydra Vraniqi, e cila kur u takuam, më premtoi se do të më sillte librin e sapobotuar kushtuar xhaxhait të saj të ndarë nga jeta në vitin 2000. E libri mbërriti në duart e mia. Kjo e bënte edhe më tepër Ramadan Vraniqin personazhin tim të kampionateve të luftës, por siç do ta shohim më tej, jo vetëm kaq.
Kosova U19 Sllovenia U19 transmetim i drejtpërdrejtë 2022 14 Kosova U19 Sllovenia U19 transmetim i drejtpërdrejtë 2022 14 nëntor 2023 8 ditë më parë — Kosova U17 Kroacia U17 transmetim i drejtpërdrejtë 2022 3 ditë më ...
Tre “29 Nëntorë” në 80-vjetorin e themelimit të “Kombëtares” së Kosovës (PJESA III)NGA BESNIK DIZDARI VIJON NGA PJESA II Dhe mbërrin mbyllja përsëri zyrtare. “Mëkambësi i Vitor Emanuelit të Tretë, Shkëlqesa Jacomoni pret përzemërisht skuadrat”. TIRANË 1942. Fusha e Shallvares. Përfaqësuesja e Kosovës në ndeshjen themeluese me atë të Tiranës.
Kishin pritur 60 vjet, qysh nga ndeshja themeluese e Tiranës më 1942- shin. Ramadan Vraniqi nuk ia arriti. Ishte ndarë nga jeta në vitin 2000. La emrin e tij të nderuar. Dhe jo vetëm ai… 40 FUTBOLLISTË TË KOSOVËS ME SHQIPËRINË DERI TE FINALET E “EURO 2016”. Rrënjët e themelimit të Përfaqësueses së Kosovës më 1942-shin, sot duken që janë një. Sepse futbolli kurrë nuk është thjesht një lojë, bile as vetëm një sport. Është diçka më shumë. Është zemër, ndjenjë, atdhetari dhe kulturë kombëtare. E megjithatë, “Kombëtarja” apo Përfaqësuesja e Kosovës, pak ka qenë vëmendje e Jugosllavisë teksa Kombëtaret e Republikave të tjera jo rrallë, qysh më 1945 më shpesh dilnin në fushën e lojës për një kampionat jugosllav ndërepublikan.
Kosovo U19 W v Slovenia U19 W LIVE 14. 11. 2023 Follow Kosovo U19 W v Slovenia U19 W 14. 11. 2023 live - livescore, H2H stats, latest results and more information on Flashscore.