Færøyene Færøyene fulgte Norge inn i nordiske unioner på 1300-tallet og ble en del av Det statlige TV-selskapet Sjónvarp Føroya ble grunnlagt i 1981, og hadde sin ...
Får sin kampdebut for Norge. Eivind reiser til Færøyene 28. okt. 2021 — 03. 17-åringen Eivind Wassend fra Åmot er tatt ut til å spille to landslagskamper i håndball. 3. november reiser han til Færøyene med ...
Den brukes til drivstoff og til omforming til elektrisk kraft. De viktigste eksportlandene er per 2012 Danmark og Storbritannia med henholdsvis 23, 4 og 21 prosent, mens de viktigste importlandene er Danmark og Norge med henholdsvis 42 og 32 prosent. Sysselsettingen i offentlig sektor er stor, og årlige tilskudd fra Danmark kan opprettholde en stor ikke-tjenesteytende sektor og offentlig administrasjon.
Jordbunnen består hovedsakelig av grunne lag med morenejord. Det er en rekke mindre innsjøer på øyene. Den største er Sørvágsvatn på 3, 57 kvadratkilometer på Vágar. Vann utgjør totalt 0, 5 prosent av arealet. Store vassdrag finnes ikke, men det er mange bekker og små fosser. Færøyene hevder et territorialfarvann på 275 000 kvadratkilometer. Det er mange fjorder, viker og sund på og mellom de mange og kuperte øyene. Overflaten er utformet av iserosjon og avleiringer fra siste istid. På sør- og østkysten er kystrelieffet mindre dramatisk.
Navnet. Øyene ble i norrøn tid kalt Færeyjar, som fortsatt er den islandske formen, mens det heter Føroyar [uttalt førjar] på færøysk. Tolkingen av første ledd i navnet har vært omstridt. Men det er nå allment akseptert at det er en vestnorsk form fær, samme ordet som dansk får, 'sau'. Navnet betyr altså 'saueøyene'. Nasjonalsang er ‘Tú alfagra land mítt’ (‘Du ovfagre landet mitt’). Geografi og miljø Bygda Gásadalur ligger mellom fossen Mulafossur som styrter ned i Atlanterhavet og det 612 meter høye fjellet Heinanova.
Under andre verdenskrig besatte britene (med færøyingenes velvilje) Færøyene 12. april 1940, tre dager etter den tyske okkupasjonen av Danmark. Kontakten med Danmark ble brutt. Dette aktualiserte selvstyrespørsmålet. I 1946 ble det holdt en folkeavstemning om hvorvidt Færøyene skulle oppløse fellesskapet med Danmark eller få et omfattende lokalt selvstyre. Befolkningen var delt omtrent på midten i dette spørsmålet.
Med helgenkongen til Færøyene - Minerva 29. juli 2015 — De kulturhistoriske båndene mellom Norge og Færøyene er sterke, men TV-serien Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?. Noen ...
Færøyene – Store norske leksikonFaktaboks Offisielt navn Føroyar Hovedstad Tórshavn Statsform Selvstyrt del av Danmark Statsoverhode Margrethe 2 Statsminister Aksel V. Johannesen Landareal 1 366 km² Totalareal 1 396 km² Innbyggertall 53 400 (nasjonalt estimat, 2021) Offisielt/offisielle språk Færøysk, dansk Religion Protestantisk kristendom Nasjonaldag 29. juli (Ólavsøka) Mål og vekt Metrisk Valuta Dansk krone; færøysk króna à 100 oyra Nasjonalsang Tú allfagra land mitt (Du ovfagre landet mitt) Flagg Riksvåpen Færøyene. Færøyene (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Færøyene Slik var Færøyenes «norske» landslagsspiller avgjørende for at TV 2 skal vise øyas liga Færøyene – angrer ikke på hjemreisen til Norge. Abonnent. foto. Her ...
NCC-bygde Eysturoytunnelen åpnet på Færøyene 19. des. 2020 — I en direktesending på færøysk TV ble Eysturoytunnelen høytidelig åpnet på lørdag. Norge.- Vi fortsetter nå arbeidet med den 10,8 km lange ...
Det danske handelsmonopolet ble opphevet i 1856. I 1882 stiftet færøyske studenter i København Føroyingafelag, og i 1889 ble et tilsvarende selskap, Føringafelag, stiftet i Tórshavn. På begynnelsen av 1900-tallet ble det reist krav om selvstyre for Færøyene. Politikeren Jóannes Patursson fremsatte i 1906 et krav om at Lagtinget skulle bli et folkevalgt organ med myndighet i lokale saker og rett til utskrivning av skatt. De lokale politiske lederne reagerte med å stifte Sambandspartiet, men Patursson svarte med å stifte Selvstyrepartiet.
Sjónvarp Føroya Sjónvarp Føroya (SvF) (norsk oversettelse: «Færøyenes fjernsyn») er en TV-kanal på Færøyene, grunnlagt som selskap i 1981. Første program kunne sendes 1.
Les mer om Færøyenes politiske system. Historie Havnen ved den gamle bydelen Tinganes i Tórshavn. Tinganes har navn etter Lagtinget som ble etablert på halvøya i vikingetiden. Den tidligste bosetningen var av irske munker, trolig fra omkring år 625. Norsk bosetning, med innslag av irer og skotter, begynte etter år 825. På denne tiden kan de irske munkene ha flyttet videre til Island. De norske landnåmsmennene grunnla en fristat med Alltinget som øverste lovgivende og dømmende myndighet. Det ensidige næringsgrunnlaget samt avhengighet av tilførsler fra Norge styrket de politiske og religiøse båndene dit. Alltinget ble opprettet i år 900 på halvøya Tinganes ved Tórshavn, og er med sitt nåværende navn Løgting verdens eldste lovgivende forsamling.
Mange av disse opptrer under trekk og streif. Av vanlige hekkefugler finnes 40 arter, blant annet havhest, lunde, stormsvale, krykkje, lomvi og havlire. Havsule finnes bare på Mykines. Nasjonalfuglen er tjeld. Det finnes rikelige mengder av kommersielt viktige fiskearter, som torsk, sei, hyse, kolmule og lodde. Frosk finnes på Nólsoy. Krypdyr forekommer ikke.
Jordbruket domineres av saueavl, og utmark brukes til beite for sauene. På grunn av det milde klimaet kan dyrene gå ute hele året. Fuglefangst spiller en mye mindre rolle i dag enn tidligere. Fisket er kyst- og havfiske. Halvparten av fangsten tas i færøyske farvann, resten ved Island, Norge, i Nordsjøen og i EU-farvann. Eksporten fra fiskerisektoren utgjør 98 prosent av den totale eksporten. Oppdrettsnæringen er Færøyenes nest største eksportnæring etter fiskeri. Omkring 950 grindhvaler fanges årlig og utgjør cirka 25 prosent av kjøttforbruket på øyene. Importen av olje er betydelig.
Norge - Færøyene Velkommen til Strim - Norges mest komplette strømmetjeneste, med TV, film og serier på ett sted! Norge - Færøyene. 2022 · Sport · Sendes torsdag 17:30 ...
Seertreff: Visjon Norge setter kursen mot Færøyene i 12. mars 2023 — Visjon Norge reiser ofte i vårt langstrakte land for å møte TV-kanalens seere. Denne gangen er det ikke en destinasjon i Norge som står for ...
Ved Kielfreden i 1814 forble Færøyene i det danske riket. Lagtinget ble lagt ned i 1816. Omkring 1850 oppsto en nasjonal bevegelse på Færøyene, samtidig med at naturaløkonomisamfunnet gradvis ble omdannet til et pengesamfunn. Fisk ble den viktigste næringen, på bekostning av selvbergingsjordbruk. Etter den danske forfatningsreformen i 1849 fikk Færøyene representasjon i Rigsdagen, og i 1859 ble Lagtinget gjenopprettet.
Færøyene ligger i Den nordatlantiske strømmen og har havklima preget av raske værskifter. Vintrene er milde og somrene kjølige. Det er mye nedbør og skydannelser omkring de høyeste fjellene, og det er ofte tåke. Havet fryser ikke til. Bare de innerste fjordarmene kan en sjelden gang være islagte noen få døgn. Det er cirka 280 døgn med nedbør. Årsnedbøren er på omkring 1500 millimeter. Vegetasjonen preges av gresshei, som i de høyeste partiene går over i en fjellvegetasjon.
Til tidlig på 1900-tallet var Færøyene et jordbrukssamfunn. De fleste levde av sauehold, kystfiske og fuglefangst. I dag er Færøyene en fiskerinasjon med fiskeforedlingsindustri. Omkring seks prosent av arealet er oppdyrket, mesteparten til gress. Svært få har jordbruk som eneyrke, men mange driver dette i kombinasjon med andre yrker.
Snart kan du se eksotisk fotball direkte på TV 2. mai 2020 — Da jeg var yngre, fulgte jeg med på norsk fotball fra Færøyene. Nå kan folk i Norge se hvordan det er på Færøyene, fortsetter han.